Gisteren heb ik het gehad over meditatie. Nou ben ik van mening dat mediteren voor iedereen anders kan zijn en dat er niet een manier is. Het kan voor iedereen zeker voordelen hebben, maar doe het vooral op de manier die bij jou past. Die leuk blijft en waarbij jij de discipline hebt om het geregeld te doen.

 Van een keer mediteren zul je niet de voordelen ervaren.

 Nee, je hebt er toch een vorm van discipline voor nodig. Discipline klinkt altijd zo ‘schools’, maar dat hoeft het niet te zijn. Oke ik dwaal af.

Voor mij hangen de voordelen samen, maar ik heb ze voor jullie geprobeerd overzichtelijk op een rij te zetten en er een top vijf van gemaakt. Je kent mij, ik kan hier nog een veel langer betoog over schrijven.

De voordelen die ik ervaar door meditatie:

 1. Non-reactivity

2. Genieten

3. Focus

4. Beter slapen

5. Energiek

 

1. Non-reactivity

Tijdens het mediteren leer ik dat ik niet op iedere gedachte, iedere lichamelijke sensatie, iedere emotie of op mijn omgeving hoef te reageren. Zo reageer ik minder snel vanuit emotie, kan ik gemakkelijker in drukke omgevingen of groepen zijn en is het niet een groot circus van gedachtes in mijn hoofd.  Dit is minder vermoeiend, waardoor ik meer energiek ben…

2. Meer energie

Meer energie doordat ik niet bezig ben met dingen die er op dit moment niet toe doen. Ik heb gedachtes in je hoofd, wellicht roepen deze gedachtes bepaalde emoties op. Hierop kan ik gaan reageren, terwijl er niet eens iets aan de hand is. Wellicht roept die reactie stress op en te veel stress kost bakken vol energie.

Daarnaast doordat ik af en toe stil zit en voel, voel ik het aan wanneer mijn lichaam moe is en hierdoor luister ik beter naar mijn lichaam. Waardoor ik eerder rust neem en sneller oplaad. ’s Nachts laad ik ook sneller op…

3. Beter slapen

De afgelopen 7 jaar is slapen en vooral in slaap komen een strijd geweest. Te veel gedachtes, wat ik nog moest doen, wat ik had gedaan, kortom; piekeren. Je kent het wel. Ik pieker nu minder en ben er achter gekomen dat ik ’s avonds in bed echt niet de juiste oplossing bedenk. Nu val ik snel in slaap en slaap ik door. Een uitgerust persoon is ook een ontspannen persoon en hierdoor kan ik meer genieten…

4. Meer genieten van het moment

Doordat ik minder bezig ben met de gedachtes in mijn hoofd of de emoties die de overhand kunnen nemen, ben ik meer aanwezig. Ik ben niet mijn werkdag van gisteren aan het herhalen in mijn hoofd of al bezig met mijn boodschappenlijstje van morgen, of hoe druk ik het volgende week krijg. Nee als ik bezig ben met een ding dan geniet ik en hierdoor ervaar ik meer blijdschap. Hierdoor kom ik in een positieve flow terecht en heb ik….

5. Meer focus

Doordat ik mij op mijn ademhaling leer te focussen, kan ik me over het algeheel meer focussen. Ik krijg meer focus in de dingen die ik doe. Vroeger was het altijd een grote chaos in mijn hoofd, nu is het af en toe een keer feest. Ik had plannen, structuur en controle nodig om door de bomen het bos te zien. Nu gaat focus aanbrengen in het algemeen vele malen makkelijker.

Nu blijft dit een proces en ook bij mij gaat het de ene dag gemakkelijker dan de andere dag. Daarin blijf ik aardig voor mezelf en zo blijft het leuk. Op het moment dat je de eerste voordelen gaat ervaren, krijg je meer drijfveer om het voort te zetten. Echter geef het de tijd, neem het jezelf voor om het minimaal een maand uit te proberen en dan het liefste iedere dag.

Mocht je vragen hebben?

Vraag maar raak.

Liefs,

Mindy